dimecres, 25 d’abril del 2007

El primer restaurant.

restaurant
1. adj. Restaurador.
2. m. [ ant. ] Reforçant, reconstituent.

Sabeu quan i on va apareixer el primer restaurant? Sabeu el perqué d'aquest nom? Fa segles la única forma que tenien els viatjants, que anaven pel món, de trobar aliment i un lloc on descansar era en els hostals, habilitats per famílies que cambiaven un poc de menjar per uns quant diners.

El restaurant com a tal, el lloc on podem anar a menjar i descansar un poc, es situa per primera vegada a la Rue du Poulies, París, França, l'any 1765. Allí Boulanger, el propietari, servia plats sencills acompanyats d'un poc de vi. Per anunciar-ho posà a la porta un cartell que dia, en llatí vulgar:

"Venite ad me omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos."

Que traduït seria com: "veniu a mi homes d'estomac cansat i jo vos restauraré." (Per alguna cosa ha servit el curset de llatí del Blai -No liu digueu a ningú pero ua copiat-). Aquesta frase tingué tant d'exit, que la gent començà a anomenar a aquests llocs "restaurants" on anaven a "restaurar-se". (A França la gent els anomena "Boulangeries" en honor al seu inventor).



4 comentaris:

Joan ha dit...

Bonica justificació de perquè als cuiners els diuen "restauradors". Cony, ni que ser cuiner fos deshonest. Millor molts cuiners que enginyers que jo conec...

Anònim ha dit...

No et gitaràs sense saber una cosa més.

WHF ha dit...

Pues la veritat es que si...antes gent ks faria tropecentsmilcomatres kilometres an 1 matí i aplegava a lhora de dinar o sopar... clar.. allò de segur que era 101% dagrair ..com si tornares a naxer

Xabeli ha dit...

Jo ahir em vaig pegar una restaurà "que no veas" !!

Avore si actualitzem un poquitiwiu!!